Meer weten? Bel ons op 06-50621245

Winter in de Wijngaard

Gepubliceerd: 27-12-2014 17:37:14
Categorieën: Algemeen , Op bezoek bij

Het is winter in de wijngaard, de druivelaars zijn in ruste, maar de wijnboer kan niet rustig achterover liggen. Er is werk aan de winkel. Niet alleen voor mij om een nieuwe wijnhandel op te zetten, maar ook voor de wijnboer.

Vandaag liggen de gaarden er prachtig bij onder een dik pak sneeuw, maar net voor de kerst op een druilerige zaterdagmiddag was ik op bezoek bij de wijngaard Hof te Dieren waar Youp Cretier het snoeimes zwaait. Tussen de plensbuien was ik welkom in het behaaglijk warm gestookte proeflokaal.

Buiten stonden de druivelaars (de wijnstokken) in ruste. De sapstromen zijn tot stilstand gekomen, maar dat betekent niet dat de wijngaard stil ligt. Nu is het de tijd om de ranken in vorm te brengen. Voorzichtig breken en buigen. Niet snoeien. De ranken worden klaargelegd om aanstaand voorjaar weer nieuwe vruchtdragende scheuten voort te brengen. Met dit weer geen pretje. Heb je nog het romantische beeld van de wijnboer die door zonovergoten wijngaarden fluitend het ene na het andere trosje oogst, dan kun je dat nu loslaten. In de gutsende regen en de striemende wind is het geen pretje als je twee hectare in vorm moet krijgen. 

Gelukkig is de wijngaard Hof te Dieren de grootste ommuurde wijngaard van Nederland. Youp staat dus vaak uit de wind achter de muur, maar helaas geld dat maar voor een paar rijen. Dus dan toch weer weer en wind trotseren om de wijnranken te boetseren.

Bij de warme stoof proeven we verschillende wijnen. Met name de Rondo is een interessante wijn. Die gaat zeker in het assortiment komen, hoewel er een verhaal aan vast zit. Youp is wat terughoudend; "een wijn die je moet uitleggen is altijd lastig." Dat is waar, maar deze is het waard om binnenkort een eigen artikel te krijgen.

Bij het proeven van de wijnen werd al snel duidelijk dat Youp een eigenwijze wijnbouwer is. Wij Nederlanders zijn toch een beetje gewend aan de internationale smaken die voor het grijpen liggen bij de supermarkt en de slijter. Veel wijnbouwers proberen die internationale smaak na te streven met hun producten, maar Youp kiest duidelijk en overtuigd voor het eigen karakter van de Nederlandse druiven.

En terecht, een Chardonnay uit Frankrijk smaakt bijna hetzelfde als een chardonnay uit Chili, Zuid Afrika, Californië of Australie. Laat alsjeblief niet dan ook de Merzling op een Chardonnay lijken.

Na het proeven van de wijnen stapten we over op de likeurtjes en brachten we nog even een kort bezoek aan de wijnmakerij en wijnkelder.

 Het bezoek was zeker de moeite waard. Een prachtige wijngaard om te bezoeken, een wijnboer met passie voor zijn vak en de nodige eigenzinnigheid.

Meer info over de Wijngaard Hof te Dieren vind je hier op onze website.

Deel deze inhoud

Voeg reactie toe

 (inclusief http://)