Meer weten? Bel ons op 06-50621245

Proefplagiaat

Gepubliceerd: 18-11-2015 11:12:36
Categorieën: Algemeen

Wat heb je nodig om een wijn webshop te starten? Juist. Wijn. In het afgelopen jaar heb ik dan ook veel wijnen geproefd om het assortiment vast te stellen. Welke wijnen zijn goed genoeg, welke wijnen vallen af? Het Nederwijndomein heeft de beste Nederlandse wijnen in haar assortiment. De wijnen die het net niet haalden kan ik ook nog wel eens een blogje aan wijden.

Ik noem mijzelf geen kenner. Ik ben geen oenoloog of vinoloog. Ik ben ook geen smaakdeskundige die de meest bijzondere smaken kan identificeren. Toch kan je, als eenvoudige liefhebber, wel diverse smaken onderscheiden. Iedere wijn smaakt anders, net als iedere whisky. Het is logisch dat de hoeveelheid zon, de grond en de manier van wijn maken (in stalen tanks, of op hout) invloed heeft op de smaak.

De fruitige smaken herkennen we vaak makkelijk: Appel, Peer, Abrikoos, Rode Bes, Framboos et cetera. De meeste mensen eten namelijk wel eens fruit. Maar ja, dan gaan we het hebben over ‘florale tonen’ Heeft u wel eens paardenbloem gegeten?

Maar goed, als liefhebber proef ik het een en ander en maak daar een kleine notitie van. Na het proeven toch even een kwartje in Google gooien om te zien wat ‘kenners’ er van vinden. En dan kom je de meest vreemde dingen tegen. Zo kom je bij whisky’s soms proefnotities tegen zoals “smaakt naar verbrand dennenhout” of “smaakt naar nat schaap”. Hoe verzin je het. Dat soort proefnotities zult u niet snel zien bij Nederwijndomein.

Bij het proeven van wijn krijg je ook vaak te maken met Franse termen, zoals bijvoorbeeld “goût de pétrole”. Dit zijn vaak standaard termen. Maar soms kom je ook nog een wat meer bijzondere typering tegen.

Bij de proefnotities van De Apostelhoeve Cuvee XII (2014) lees ik:

“In de geur wat zacht tropisch fruit zoals abrikozen, vijgen en een vleugje peer. Verder mineralen, amandelen, noten en lichte pétion. De smaak geeft in aanzet fruitige zuren, heeft een licht kruidige smaak en een zachte afronding.”

De abrikoos heb ik geproefd. De vijgen en amandelen ook. Mineraliteit is ook goed te proeven. Maar wat is lichte pétion? Geen flauw idee hoe het smaakt. Dus even aan het googelen geslagen. Mijn woordenboek Frans-Nederlands geeft geen antwoord. Google ook niet. Ik vind vooral een Franse generaal en een dorp in Haïti. Wel zie ik dat tientallen slijters en restaurants zonder blikken of blozen de zin gekopieerd hebben.

Dan rijst natuurlijk de vraag: Kunt u me dat uitleggen? Wat heeft u geproefd? Wat is Pétion? Of heeft u gewoon de wijn niet zelf geproefd en gewoon de notities gekopieerd? Dus, sommeliers, kunt u helderheid scheppen? Wat is lichte pétion?

Ik heb de vraag nog eens voorgelegd aan enkele echte wijnkenners én proevers;

Het lijkt er op dat er dus stevig geknipt en geplakt wordt. Een soort Proefplagiaat. En dat is jammer. Zeker in restaurants op de menukaart. Hoe weet je of de wijn spijs combinatie goed is als je zelf niet proeft? (ok, ik spiek ook wel eens als ik er niet helemaal uit kom)

Gelinkte producten

Deel deze inhoud

Bekijk alle reacties (1)

De Proeftafel


19-11-2015 04:20:31

Natuurlijk maken we allemaal gebruik van de info van bijvoorbeeld de wijnmaker of -leverancier, zelf blijven proeven blijft echter essentieel. Maar zelfs bij gebruik van bestaande info, maak ik bij wijnbeschrijvingen op mijn eigen site er altijd nog mijn eigen verhaal van. Al is het maar omdat niet alle wijnmakers ook nog eens goede schrijvers zijn. Om over foutloos Nederlands nog maar niet te spreken. Wel dom dus dat ik in mijn eigen tweet een tikfout gemaakt heb. :D

Voeg reactie toe

 (inclusief http://)