Meer weten? Bel ons op 06-50621245

De Nederbubbel net zo goed als Champagne?

Gepubliceerd: 24-11-2015 20:49:55
Categorieën: Algemeen

Ik krijg vaak de vraag: "Is dat nou wat, die Nederlandse Bubbel? Of stoppen ze er koolzuur bij?", en "Nee, dat is zeker geen Champagne." Ik kan jullie verzekeren, die Nederlandse Bubbel is heel wat!

Bij het Nederwijndomein vind je geen Champagne in het assortiment, tenminste; Champagne mag alleen Champagne genoemd worden. Wel worden de meeste Nederbubbels volgens dezelfde manier gemaakt. Dat heet dan ‘methode champenoise’ of ‘methode traditionelle’, op z’n Italiaans gezegd ‘methodo classico’.

Officieel mogen we het dus geen Champagne noemen. In Nederland gebruiken we meestal de term ‘Sprankelwijn’. In Luxemburg en Frankrijk buiten de Champagnestreek noemen ze het een ‘Cremant’

Champagne Soorten

Standaard wordt de Champagne gemaakt van Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. Daar valt natuurlijk in te variëren: Bij de Blanc de Blancs wordt de Champagne alleen van Chardonnay gemaakt, bij de Blanc de Noirs vaak alleen van de Pinot Noir.

Hoe wordt de Champagne gemaakt?

Bij de echte Champagne worden de druiven vaak nét niet helemaal rijp geplukt. Dat komt goed uit voor Nederland, dat nog net even iets kouder is. Na de oogst volgt er een eerste en een tweede persing van de druif. In vaktermen zijn dit ‘de cuvee’ en ‘de taille’. De derde stap is er de eerste vergisting, waarbij de druiven gescheiden van elkaar vergist worden. Vaak wordt er suiker toegevoegd aan de most om een hoger alcoholpercentage te krijgen. Dit heet chaptalisatie. Na deze eerste gisting hebben we een gewone ‘stille wijn

Na deze eerste gisting gaat de Champagne op de fles. Hier worden de verschillende wijnen gecombineerd, soms aangevuld met oudere reserves en gebotteld. Op dit moment hebben we een gewone ’Cuvee’. Nu begint de magie van het Champagne maken: Er volgt een tweede vergisting op de fles. Dit noemen we de ‘tirage’. Omdat de suikers bij de eerste vergisting opgebruikt zijn wordt er een ‘liqueur de tirage’ toegevoegd aan de wijn. Dit is een mengsel van suiker en gist om de tweede vergisting te starten. 

Nu komen de Bubbels.

Bij de tweede vergisting komen de bubbels: Niet alleen worden de suikers omgezet in alcohol, maar er wordt ook koolzuur geproduceerd. Bij de eerste vergisting ontsnapt het koolzuur, maar bij de vergisting op de fles blijft deze behouden. Hier komt de beroemde bubbel vandaan. Dus niet door het toevoegen van koolzuur!

De flessen worden opgeslagen om te rijpen. Hierbij speelt de temperatuur ook een belangrijke rol: Hoe koeler de kelder, hoe kleiner de bubbeltjes. Voor normale champagnes duurt dit proces (autolyse) ongeveer 15 maanden, voor ‘vintage’ Champagnes duurt dit 3 jaar. Door het afsterven van de gisten ontstaat de typische Champagne smaak van ‘brioche’ (zoet)brood.

Na het rijpingsproces zit de fles vol dode gistcellen. Vroeger werd dit gewoon mee geschonken met de Champagne, maar in de 19e eeuw hebben ze een methode ontwikkeld om de gist uit de fles te krijgen: De boel op de kop zetten. De flessen worden in een schuin rek gezet en daar laten we het gist bezinken. Iedere dag wordt de fles even gedraaid en iets rechter op gezet zodat het gist even opschud en weer bezinkt. Dit noemen we de ‘remuage’ Bij veel Champagnemakers gebeurd de ‘remuage’ tegenwoordig machinaal, maar voor kleinere of exclusievere bottelingen wordt dit nog steeds met de hand gedaan. Dit wordt net zolang gedaan totdat de fles helemaal rechtop staat alle gist in een prop in de hals zit. Die wordt dan bevroren en wordt de gistprop verwijderd. De term voor het verwijderen van de gistprop is ‘dégorgement’.

Machinale Remuage Remuage Champagne

De fles wordt nu aangevuld met de liqueur d'expedition’ Dit is een mengel van oude wijnen met rietsuiker. De ‘Dosage’ zorgt er voor dat het een Brut (droog) of een Demi-Sec (licht zoet) wordt.

Tot slot komt de kurk er op die op z’n plek wordt gehouden door de ‘muselet’, het muilkorfje van ijzerdraad.

En het koolzuur?

Bij een echte Champagne, Cremant of Sprankelwijn komt er dus geen enkel belletje toegevoegd koolzuur aan te pas. Zeker bij de goedkopere varianten zal dit vast wel gebeuren. Het zou mij niet verbazen als er ergens een groot merk het ook stiekem doet. Voor zover mij bekend worden alle Methode Tradionelle wijnen in ons assortiment wel degelijk traditioneel gemaakt.

En de kwaliteit?

In ons assortiment hebben wij de mooiste bubbels van eigen bodem. Bijzonder mooi dit jaar is de sprankelwijn van Ralph van de Raarberg, de Raar Brut, maar ook de Brut de Zelande van de Kleine Schorre, de Orphys Brut van Fromberg en de Riesling Brut van de Apostelhoeve zijn prachtige sprankelwijnen van internationale klasse.

Foto Cover: Marcel Soomers van Wijngoed Fromberg in de wijngaard

Deel deze inhoud

Voeg reactie toe

 (inclusief http://)